MARÍA MERCEDES
LÓPEZ FERNÁNDEZ
Catedrático de Universidad
ADRIÁN
ÁLVAREZ MOLINA
Investigador en el periodo 2017-2022
Publicaciones en las que colabora con ADRIÁN ÁLVAREZ MOLINA (10)
2024
2023
-
Assessment of a plasmid conjugation procedure to monitor horizontal transfer of an extended-spectrum β-lactamase resistance gene under food chain scenarios
Current Research in Food Science, Vol. 6
-
Sequencing-based analysis of the microbiomes of Spanish food processing facilities reveals environment-specific variation in the dominant taxa and antibiotic resistance genes
Food Research International, Vol. 173
2021
-
Microbial colonization and resistome dynamics in food processing environments of a newly opened pork cutting industry during 1.5 years of activity
Microbiome, Vol. 9, Núm. 1
-
Unraveling the emergence and population diversity of Listeria monocytogenes in a newly built meat facility through whole genome sequencing
International Journal of Food Microbiology, Vol. 340
2020
-
Selection for Antimicrobial Resistance in Foodborne Pathogens through Exposure to UV Light and Nonthermal Atmospheric Plasma Decontamination Techniques
Applied and environmental microbiology, Vol. 86, Núm. 9
2019
-
Aparición de variantes resistentes a antibióticos tras exposición repetida a plasma atmosférico no térmico
Impulsando la investigación y la innovación: X Congreso Nacional CyTA/CESIA, León, 15-17 de mayo de 2019
-
Food processing as a risk factor for antimicrobial resistance spread along the food chain
Current Opinion in Food Science, Vol. 30, pp. 21-26
2018
-
Efecto de distintos biocidas en la transmisión horizontal de los genes de resistencia a colistina "mcr-1" y "mcr-2"
Nuevas tendencias en microbiología de alimentos: XXI Congreso Nacional de Microbiología de los Alimentos, Tarragona 2018
2017
-
Dispersión de resistencias a antimicrobianos en la cadena alimentaria: efecto de tratamientos (sub)letales de conservación y desinfección
La ciencia, ingeniería y tecnología de los alimentos bajo la perspectiva de los jóvenes investigadores: II Congreso Nacional de Jóvenes Investigadores en Ciencia, Ingeniería y Tecnología de los Alimentos. [Facultad de Veterinaria, U. de León. 19 y 20 de octubre de 2017]