Desarrollo de matrices bioplásticas superabsorbentes de proteína de soja con micronutriente incorporado para su uso en horticultura

  1. M. Jimenez-Rosado
  2. M. Alonso-González
  3. J.M. Aguilar
  4. Felipe Cordobés
  5. A. Romero
Revue:
Afinidad: Revista de química teórica y aplicada

ISSN: 0001-9704

Année de publication: 2019

Volumen: 76

Número: 588

Pages: 254-261

Type: Article

D'autres publications dans: Afinidad: Revista de química teórica y aplicada

Résumé

L'augment en el consum de productes orgànics pro-cedents de l'horticultura sostenible sumat a la preocu-pació pels efectes de la sequera, cada vegada més pro-nunciada, ha incrementat la necessitat de buscar noves tècniques que ajudin a la minimització de l'impacte ambiental. D'aquesta manera, s'ha investigat l'elabora-ció de matrius proteiques superabsorbents amb micro-nutrients, podent així retenir aigua del medi per submi-nistrar-la a la planta juntament amb els micronutrients de forma controlada. No obstant això, la incorporació a les matrius de les sals generalment usades (sulfats) fan que aquestes perdin la seva capacitat superabsorbent, de manera que cal buscar una altra forma d'incorporar aquests micronutrients. L'objectiu principal del present treball és l'avaluació de la incorporació de diferents sals (sulfat i hidroxicarbonato), amb anions oposats a les sèries de Hofmeister, per comprovar el seu efecte en la capacitat superabsorbent de les matrius. Així, s'han obtingut matrius proteiques de soja amb diferents con-centracions de sals, comprovant que la incorporació d'aquestes a les matrius condueix a pitjors propietats mecàniques. A més, s'ha comprovat que la incorpora-ció d'una sal "salting out" (sulfat) fomenta la hidrofo-bidad de les matrius, mentre que una sal "salting in" (hidroxicarbonat) fomenta la seva hidrofibidad.