Methods for the nanoencapsulation of β-carotene in the food sector

  1. Gutiérrez, Francisco J. 3
  2. Albillos, S.M. 5
  3. Casas-Sanz, E. 1
  4. Cruz, Z. 2
  5. García-Estrada, C. 5
  6. García-Guerra, A. 5
  7. García-Reverter, J. 1
  8. García-Suárez, M. 1
  9. Gatón, P. 3
  10. González-Ferrero, C. 4
  11. Olabarrieta, I. 2
  12. Olasagasti, M. 2
  13. Rainieri, S. 2
  14. Rivera-Patiño, D. 1
  15. Rojo, R. 3
  16. Romo-Hualde, A. 4
  17. Sáiz-Abajo, M.-J. 4
  18. Mussons, M.-L. 3
  1. 1 Centro Tecnológico Ainia
    info

    Centro Tecnológico Ainia

    Paterna, España

  2. 2 AZTI Centro Tecnológico de Investigación Marina y Alimentaria
    info

    AZTI Centro Tecnológico de Investigación Marina y Alimentaria

    Pedernales, España

  3. 3 Centro de Automatización Robótica y Tecnologías de la Información y de la Fabricación
    info

    Centro de Automatización Robótica y Tecnologías de la Información y de la Fabricación

    Valladolid, España

  4. 4 Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria
    info

    Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria

    San Adrián, España

  5. 5 Instituto de Biotecnología de Leon
    info

    Instituto de Biotecnología de Leon

    León, España

Revista:
Trends in Food Science and Technology

ISSN: 0924-2244

Año de publicación: 2013

Volumen: 32

Número: 2

Páginas: 73-83

Tipo: Artículo

DOI: 10.1016/J.TIFS.2013.05.007 SCOPUS: 2-s2.0-84881556668 GOOGLE SCHOLAR

Otras publicaciones en: Trends in Food Science and Technology

Resumen

Carotenoids are organic pigments naturally synthesized by microorganisms and plants. Several techniques are available for the nanoencapsulation of organic compounds: self-assembly, high pressure homogenization, nanoemulsification, supercritical fluids, etc. The objective of this paper is to review some nanoencapsulation techniques that are compatible with labile compounds, such as β-carotene. Strategies for testing the safety of nanoencapsulated β-carotene are also discussed. © 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved.