Methods for the nanoencapsulation of β-carotene in the food sector
- Gutiérrez, Francisco J. 3
- Albillos, S.M. 5
- Casas-Sanz, E. 1
- Cruz, Z. 2
- García-Estrada, C. 5
- García-Guerra, A. 5
- García-Reverter, J. 1
- García-Suárez, M. 1
- Gatón, P. 3
- González-Ferrero, C. 4
- Olabarrieta, I. 2
- Olasagasti, M. 2
- Rainieri, S. 2
- Rivera-Patiño, D. 1
- Rojo, R. 3
- Romo-Hualde, A. 4
- Sáiz-Abajo, M.-J. 4
- Mussons, M.-L. 3
-
1
Centro Tecnológico Ainia
info
Centro Tecnológico Ainia
Paterna, España
-
2
AZTI Centro Tecnológico de Investigación Marina y Alimentaria
info
AZTI Centro Tecnológico de Investigación Marina y Alimentaria
Pedernales, España
-
3
Centro de Automatización Robótica y Tecnologías de la Información y de la Fabricación
info
Centro de Automatización Robótica y Tecnologías de la Información y de la Fabricación
Valladolid, España
-
4
Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria
info
Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria
San Adrián, España
-
5
Instituto de Biotecnología de Leon
info
Instituto de Biotecnología de Leon
León, España
ISSN: 0924-2244
Ano de publicación: 2013
Volume: 32
Número: 2
Páxinas: 73-83
Tipo: Artigo
Outras publicacións en: Trends in Food Science and Technology
Resumo
Carotenoids are organic pigments naturally synthesized by microorganisms and plants. Several techniques are available for the nanoencapsulation of organic compounds: self-assembly, high pressure homogenization, nanoemulsification, supercritical fluids, etc. The objective of this paper is to review some nanoencapsulation techniques that are compatible with labile compounds, such as β-carotene. Strategies for testing the safety of nanoencapsulated β-carotene are also discussed. © 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved.