Methods for the nanoencapsulation of β-carotene in the food sector

  1. Gutiérrez, Francisco J. 3
  2. Albillos, S.M. 5
  3. Casas-Sanz, E. 1
  4. Cruz, Z. 2
  5. García-Estrada, C. 5
  6. García-Guerra, A. 5
  7. García-Reverter, J. 1
  8. García-Suárez, M. 1
  9. Gatón, P. 3
  10. González-Ferrero, C. 4
  11. Olabarrieta, I. 2
  12. Olasagasti, M. 2
  13. Rainieri, S. 2
  14. Rivera-Patiño, D. 1
  15. Rojo, R. 3
  16. Romo-Hualde, A. 4
  17. Sáiz-Abajo, M.-J. 4
  18. Mussons, M.-L. 3
  1. 1 Centro Tecnológico Ainia
    info

    Centro Tecnológico Ainia

    Paterna, España

  2. 2 AZTI Centro Tecnológico de Investigación Marina y Alimentaria
    info

    AZTI Centro Tecnológico de Investigación Marina y Alimentaria

    Pedernales, España

  3. 3 Centro de Automatización Robótica y Tecnologías de la Información y de la Fabricación
    info

    Centro de Automatización Robótica y Tecnologías de la Información y de la Fabricación

    Valladolid, España

  4. 4 Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria
    info

    Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria

    San Adrián, España

  5. 5 Instituto de Biotecnología de Leon
    info

    Instituto de Biotecnología de Leon

    León, España

Revista:
Trends in Food Science and Technology

ISSN: 0924-2244

Ano de publicación: 2013

Volume: 32

Número: 2

Páxinas: 73-83

Tipo: Artigo

DOI: 10.1016/J.TIFS.2013.05.007 SCOPUS: 2-s2.0-84881556668 GOOGLE SCHOLAR

Outras publicacións en: Trends in Food Science and Technology

Obxectivos de Desenvolvemento Sustentable

Resumo

Carotenoids are organic pigments naturally synthesized by microorganisms and plants. Several techniques are available for the nanoencapsulation of organic compounds: self-assembly, high pressure homogenization, nanoemulsification, supercritical fluids, etc. The objective of this paper is to review some nanoencapsulation techniques that are compatible with labile compounds, such as β-carotene. Strategies for testing the safety of nanoencapsulated β-carotene are also discussed. © 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved.