¿Y si la nutrición se vuelve nano? Implicaciones para los profesionales de la nutrición
- Édgar Pérez Esteve 1
- Fanny Petermann 2
- Claudia Troncoso Pantoja 3
- Edna J. Nava González 4
- Amparo Gamero 5
- Tania Fernández Villa 6
- Saby Camacho 7
- Ashuin Kammar García 8
- Macarena Lozano Lorca 9
- Diego A. Bonilla 10
- Eva María Navarrete Muñoz 11
- 1 Departamento de Tecnología de Alimentos. Universitat Politècncia de València, Valencia, España
-
2
Universidad Diego Portales
info
-
3
Universidad Católica de la Santísima Concepción
info
-
4
Universidad Autónoma de Nuevo León
info
-
5
Universitat de València
info
-
6
Universidad de León
info
-
7
Universidad del Noreste
info
- 8 Dirección de Investigación, Instituto Nacional de Geriatría, Ciudad de México, México
-
9
Universidad de Granada
info
- 10 División de Investigación, Dynamical Business & Science Society–DBSS International SAS, Bogotá, Colombia
- 11 Grupo de investigación en Terapia Ocupacional (InTeO), Departamento de Patología y Cirugía, Universidad Miguel Hernández, Alicante, España.
ISSN: 2173-1292
Year of publication: 2022
Volume: 26
Issue: 2
Pages: 92-94
Type: Article
More publications in: Revista española de nutrición humana y dietética
Metrics
SCImago Journal Rank
(Indicator corresponding to the last year available on this portal, year 2021)- Year 2021
- SJR Journal Impact: 0.121
- Best Quartile: Q4
- Area: Food Science Quartile: Q4 Rank in area: 307/338
- Area: Nutrition and Dietetics Quartile: Q4 Rank in area: 122/131
CIRC
- Social Sciences: C
Scopus CiteScore
(Indicator corresponding to the last year available on this portal, year 2021)- Year 2021
- CiteScore of the Journal : 0.5
- Area: Food Science Percentile: 15
- Area: Nutrition and Dietetics Percentile: 6
Journal Citation Indicator (JCI)
(Indicator corresponding to the last year available on this portal, year 2021)- Year 2021
- Journal Citation Indicator (JCI): 0.09
- Best Quartile: Q4
- Area: NUTRITION & DIETETICS Quartile: Q4 Rank in area: 100/109
Bibliographic References
- (1) Arshad R, Gulshad L, Haq IU, Farooq MA, Al‐Farga A, Siddique R et al. Nanotechnology: A novel tool to enhance the bioavailability of micronutrients. Food Sci Nutr. 2021; 9(6): 3354-3361. doi: https://doi.org/10.1002/fsn3.2311
- (2) Hilty F, Arnold M, Hilbe M, Teleki A, Knijnenburg JTN, Ehrensperger F, Hurrell RH, et al. Iron from nanocompounds containing iron and zinc is highly bioavailable in rats without tissue accumulation. Nature Nanotech. 2010; 5: 374–380 doi: https://doi.org/10.1038/nnano.2010.79
- (3) Sekhon BS. Food nanotechnology–an overview. Nanotechnol Sci. Appl. 2010;3:1-15
- (4) Moncada M, Astete C, Sabliov C, Olson D, Boeneke C, Aryana KJ. Nano spray-dried sodium chloride and its effects on the microbiological and sensory characteristics of surface-salted cheese crackers. J Dairy Sci. 2015; 98(9): 5946-5954. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2015-9658
- (5) Pérez‐Esteve É, Ruiz‐Rico M, Martínez‐Máñez R, Barat JM. Mesoporous silica‐based supports for the controlled and targeted release of bioactive molecules in the gastrointestinal tract. J Food Sci. 2015; 80(11): E2504-E2516. doi: ttps://doi.org/10.1111/1750-3841.13095
- (6) Reglamento (UE) 1169/2011 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 25 de octubre de 2011, sobre la información alimentaria facilitada al consumidor
- (7) Reglamento (UE) 2015/2283 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 25 de noviembre de 2015, relativo a los nuevos alimentos