El consumo de moluscos marinos en fortalezas medievales de Galicia (noroeste ibérico)el registro zooarqueológico

  1. González-Gómez de Agüero, Eduardo 1
  2. Fernández-Rodríguez, Carlos 1
  3. Bejega-García, Víctor 1
  4. Fuertes-Prieto, María Natividad 1
  1. 1 Universidad de León
    info

    Universidad de León

    León, España

    ROR https://ror.org/02tzt0b78

Llibre:
Avances en arqueomalacología: nuevos conocimientos sobre las sociedades pasadas y su entorno natural gracias a los moluscos

Editorial: Societat d'Història Natural de Balears

ISBN: 978-84-09-27590-8

Any de publicació: 2021

Pàgines: 357-372

Tipus: Capítol de llibre

Resum

Es presenten els resultats de l’anàlisi arqueomalacològic de tres fortaleses de Galícia: A Rocha Forte (Santiago de Compostel·la, La Corunya), Castell de Moeche (Moeche, La Corunya) i Castell de Pambre (Palas de Rei, Lugo). Els materials analitzats procedeixen de dipòsits corresponents a moments baixmedievals, encara que en el cas de Pambre ja en transició cap a l’Edat Moderna o de moments inicials de la mateixa. Les dades obtingudes reflecteixen un consum prioritari de l’ostra (Ostrea edulis), si bé en els relativament propers a la mar (Moeche i A Rocha Forte) es documenta l’arribada d’altres mol·luscs, prioritàriament bivalves, com Ruditapes decussatus, Mytilus galloprovincialis o Cerastoderma sp., tot i que sempre amb valors molt més reduïts. A més de l’evident interès alimentari d’aquests recursos marins, s’avalua la seva importància per a un millor coneixement de les xarxes comercials existents en aquest moment i la demanda que determinades classes socials realitzen d’un producte tan específic com és el marisc.