Declaración de conflictos de interés de los editores de la Revista Española de Nutrición Humana y Dietética 2020-2022

  1. Almendra-Pegueros, Rafael 1
  2. Lozano-Lorca, Macarena 2
  3. Benitez-Brito, Néstor
  4. Valera-Gran, Desirée 3
  5. Fernández-Villa, Tania 4
  6. Soares, Panmela 5
  7. Abete Goñi, Itziar 6
  8. Durán Agüero, Samuel 7
  9. Martínez-Rodríguez, Rodigo 8
  10. Gamero Lluna, Amparo 9
  11. Baladia, Eduard 8
  12. Cano Lamadrid, Marina 10
  13. Lurueña Martínez, Miguel Ángel 11
  14. Aguirre Polanco, Carolina 12
  15. Pérez-López, Alberto 13
  16. Petermann-Rocha, Fanny 14
  17. Martínez-Sanz, José Miguel 15
  18. Nava-González, Edna Judith 16
  19. Navarrete-Muñoz, Eva María 3
  1. 1 Laboratorio de Investigación Traslacional en Farmacología, Facultad de Medicina, Universidad Autónoma de San Luis Potosí. San Luis Potosí, México.
  2. 2 Departamento de Medicina Preventiva y Salud Pública, Facultad de Medicina, Universidad de Granada, Granada, España.
  3. 3 Grupo InTeO, Departamento de Patología y Cirugía, Universidad Miguel Hernández, Elche, España.
  4. 4 Departamento de Ciencias Biomédicas, Área de Medicina Preventiva y Salud Pública, Universidad de León, León, España. Grupo de investigación en interacciones Gen-Ambiente y Salud (GIIGAS), Instituto de Biomedicina (IBIOMED), Universidad de León, León, España.
  5. 5 Observatorio de Estudios en Alimentación Saludable y Sostenible, Universidad Federal de Santa Catarina, Florianópolis, Brasil. Núcleo de Investigación de Nutrición en Servicios de Alimentación (NUPPRE), Universidad Federal de Santa Catarina, Florianópolis, Brasil. Grupo de Investigación Salud Pública, Universidad de Alicante, San Vicente del Raspeig, España.
  6. 6 Centro de Investigación en Nutrición, Universidad de Navarra, Pamplona, España.
  7. 7 Universidad de San Sebastián, Santiago, Chile.
  8. 8 Comité Editorial, Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, Academia Española de Nutrición y Dietética, Pamplona, España. Red de Nutrición Basada en la Evidencia, Academia Española de Nutrición y Dietética, Pamplona, España.
  9. 9 Departamento de Medicina Preventiva y Salud Pública, Ciencias de la Alimentación, Toxicología y Medicina Legal, Universitat de València, Valencia, España.
  10. 10 Grupo de Calidad y Seguridad Alimentaria, Departamento de Tecnología Agroalimentaria, Universidad Miguel Hernández, Elche, España.
  11. 11 Comité Editorial, Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, Academia Española de Nutrición y Dietética, Pamplona, España.
  12. 12 Departamento de Ciencias de la Salud, Facultad de Medicina, Pontificia Universidad Católica de Chile, Santiago, Chile.
  13. 13 Departamento de Ciencias Biomédicas, Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud, Universidad de Alcalá, Alcalá de Henares, España.
  14. 14 College of Medical, Veterinary and Life Science, University of Glasgow, Glasgow, Reino Unido.
  15. 15 Departamento de Enfermería, Facultad de Ciencias de la Salud, Universidad de Alicante, San Vicente del Raspeig, España.
  16. 16 Facultad de Salud Pública y Nutrición, Universidad Autónoma de Nuevo León, Monterrey, México
Journal:
Revista española de nutrición humana y dietética

ISSN: 2173-1292

Year of publication: 2020

Issue Title: Revista Española de Nutrición Humana y Dietética

Volume: 24

Issue: 3

Pages: 187-189

Type: Article

DOI: 10.14306/RENHYD.24.3.1123 SCOPUS: 2-s2.0-85095884422 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openDialnet editor

More publications in: Revista española de nutrición humana y dietética

Sustainable development goals

Bibliographic References

  • (1) Thompson DF. Understanding financial conflicts of interest. N Engl J Med. 993;329(8):573-6.
  • (2) Bosch X, Pericas JM, Hernández C, Doti P. Financial, nonfinancial and editors’ conflicts of interest in high-impact biomedical journals. Eur J Clin Invest. 2013;43(7):660-7.
  • (3) Resnik DB, Elmore SA. Conflict of Interest in Journal Peer Review. Toxicol Pathol. 2018;46(2):112-4.
  • (4) Resnik DB, Konecny B, Kissling GE. Conflict of Interest and Funding Disclosure Policies of Environmental, Occupational, and Public Health Journals. J Occup Environ Med. 2017;59(1):28-33.
  • (5) Naci H, Dias S, Ades AE. Industry sponsorship bias in research findings: a network meta-analysis of LDL cholesterol reduction in randomised trials of statins. BMJ. 2014;349:g5741.
  • (6) Mandrioli D, Kearns CE, Bero LA. Relationship between Research Outcomes and Risk of Bias, Study Sponsorship, and Author Financial Conflicts of Interest in Reviews of the Effects of Artificially Sweetened Beverages on Weight Outcomes: A Systematic Review of Reviews. PLoS ONE. 2016;11(9).
  • (7) Liu JJ, Bell CM, Matelski JJ, Detsky AS, Cram P. Payments by US pharmaceutical and medical device manufacturers to US medical journal editors: retrospective observational study. BMJ. 2017;359:j4619.
  • (8) Haque W, Minhajuddin A, Gupta A, Agrawal D. Conflicts of interest of editors of medical journals. PLoS ONE. 2018;13(5).
  • (9) Easley TJ. Medical Journals, Publishers, and Conflict of Interest. JAMA. 2017;317(17):1759-60.
  • (10) Romain PL. Conflicts of interest in research: looking out for number one means keeping the primary interest front and center. Curr Rev Musculoskelet Med. 2015;8(2):122-7.
  • (11) ICMJE | Recommendations [Internet]. [citado 31 de julio de 2020]. Disponible en: http://www.icmje.org/recommendations/
  • (12) Garza C, Stover PJ, Ohlhorst SD, Field MS, Steinbrook R, Rowe S, et al. Best practices in nutrition science to earn and keep the public’s trust. Am J Clin Nutr. 2019;109(1):225-43.
  • (13) Ioannidis JPA, Trepanowski JF. Disclosures in Nutrition Research: Why It Is Different. JAMA. 2018;319(6):547-8.
  • (14) Ludwig DS, Kushi LH, Heymsfield SB. Conflicts of Interest in Nutrition Research. JAMA. 2018;320(1):93-93.
  • (15) Bero L, Grundy Q. Conflicts of Interest in Nutrition Research. JAMA. 2018;320(1):93-4.
  • (16) Navarrete-Muñoz EM, Tardón A, Romaguera D, Martínez-González MÁ, Vioque J. La financiación de la industria alimentaria y la investigación epidemiológica sobre nutrición y salud. Gac Sanit. 2018;32(2):168-71.
  • (17) Mozaffarian D. Conflict of Interest and the Role of the Food Industry in Nutrition Research. JAMA. 2017;317(17):1755-6.
  • (18) Soares MJ, Müller MJ, Boeing H, Maffeis C, Misra A, Muscogiuri G, et al. Conflict of interest in nutrition research: an editorial perspective. Eur J Clin Nutr. 2019;73(9):1213-5.